Khasiat makanan
- · Bijinya boleh dimakan sebagai kacang panggang.
- · Buahnya dimakan mentah atau dibuat jus buah-buahan.
Khasiat perubatan
- · Akarnya dicampur dengan kunyit & hancurkan serta dicampur dengan sedikit cuka untuk mengubati sakit rheumatism.
- · Bijnya pula boleh dipecahkan, kemudian direbus lalu diminum. Ini bagi membantu pelawasan buang air kecil, merawat bengkak, masalah sistem pernafasan dan membantu penghadaman.
- · Bijinya yang segar dihancurkan dan cecairnya diperah. Kemudian ditelan untuk mengatasi masalah cacing di dalam perut.
- · Biji atau kulit buah boleh dikeringkan, dipanggang dan dihancurkan sehingga menjadi serbuk. Campurkan dengan air dan ditelan bagi rawatan sakit di bahagian salur kencing.
- · Isi atau jusnya kalau diminum dapat melawaskan buang air kecil, mengeluarkan angin daripada perut dan usus, mengurangkan masalah bronchitis, ubat beri-beri, bengkak pundi kencing, sakit kerongkong, sakit mulut, ketagih arak, demam kuning, masalah ginjal dan bengkak dalam sistem pernafasan.
- · Jika sakit kepala, ikat kulitnya pada kepala.
- · Kulit buah dihancurkan dan dijadikan ubat pupuk untuk merawat masalah hati.
- · Daunnya boleh direndam dan diminum untuk merawat penyakit malaria.
No comments:
Post a Comment