Thursday 22 December 2011

khasiat tembikai

Khasiat makanan
  • ·         Bijinya boleh dimakan sebagai kacang panggang.
  • ·         Buahnya dimakan mentah atau dibuat jus buah-buahan.

Khasiat perubatan
  • ·         Akarnya dicampur dengan kunyit & hancurkan serta dicampur dengan sedikit cuka untuk mengubati sakit rheumatism.
  • ·          Bijnya pula boleh dipecahkan, kemudian direbus lalu diminum. Ini bagi membantu pelawasan buang air kecil, merawat bengkak, masalah sistem pernafasan dan membantu penghadaman.
  • ·         Bijinya yang segar dihancurkan dan cecairnya diperah. Kemudian ditelan untuk mengatasi masalah cacing di dalam perut.
  • ·         Biji atau kulit buah boleh dikeringkan, dipanggang dan dihancurkan sehingga menjadi serbuk. Campurkan dengan air dan ditelan bagi rawatan sakit di bahagian salur kencing.
  • ·         Isi atau jusnya kalau diminum dapat melawaskan buang air kecil, mengeluarkan angin daripada perut dan usus, mengurangkan masalah bronchitis, ubat beri-beri, bengkak pundi kencing, sakit kerongkong, sakit mulut, ketagih arak, demam kuning, masalah ginjal dan bengkak dalam sistem pernafasan.
  • ·         Jika sakit kepala, ikat kulitnya pada kepala.
  • ·         Kulit buah dihancurkan dan dijadikan ubat pupuk untuk merawat masalah hati.
  • ·         Daunnya boleh direndam dan diminum untuk merawat penyakit malaria.

No comments:

Post a Comment