Tuesday 29 November 2011

Anggur dan kelebihanya

(28) وَعِنَبًا وَقَضْبًا( and grapes and grasses)-surah 'abasa 28
        Anggur merupakan satu daripada buah yang mempunyai keajaiban rasa dan khasiat. selain daripada warnanya yang memukau setiap yang melihat,ia juga mempunyai rasa yang amat sedap. buah ini turut menjadi amalan Rasulullah kerana khasiatnya yang amat tinggi membantu menyihatkan tubuh badan.

Selain menyegarkan,buah anggur juga kaya manfaat. Nyatanya buah itu juga dapat menyembuhkan berbagai penyakit seperti tekanan darah tinggi, lemah jantung dan masalah kulit.
Pada tahun 1870, Dr. John Harvey Kellog, memberikan resep anggur untuk berbagai penyakit. Untuk kesembuhan, dia hanya memberikan resep makan buah anggur dengan takaran tertentu.
Menurut The George Mateljan Foundation, anggur memiliki nilai gizi yang sangat luar biasa. Tiap 100 gram anggur paling tidak 25 komponen gizi yang dibutuhkan oleh tubuh.
Kandungan mineral dalam anggur yang memiliki manfaat kesehatan bagi tubuh antara lain mangan. Zat itu sangat diperlukan tubuh dalam sintesis energi sehingga dapat membantu menjaga kestabilan gula dalam darah. Mangan juga diperlukan tubuh untuk metabolisme lemak dan pembentukan jaringan ikat dan tulang.
Anggur disebut mengandung karotenoid dan likopen yang tinggi. Kedua zat kimia tersebut dikenal luas akan kemampuannya menghambat berbagai penyakit tubuh. Kandungan antioksidan dalam anggur tersebut sudah diyakini kalangan luas sebagai pelindung sel dari radikal bebas penyebab penyakit degeneratif, seperti penyakit jantung, kanker, dan beberapa penyakit akibat penuaan.


Tiga jenis warna anggur yang paling digemari ramai iaitu anggur hitam, anggur merah, dan anggur hijau dan setiap warna anggur mempunyai khasiat yang berbeza.



Ketua Program Kualiti, Kesihatan dan Pemakanan di Scottish Crop Research Institute (SCRI), Dr Derek Stewart, mengiktiraf anggur hitam sebagai “Superfruit No.1”.

Hasil penyelidikan oleh Dr Stewart telah menemui bahawa anggur hitam mempunyai kandungan vitamin, mineral dan bahan antioksida lebih tinggi berbanding 20 buah lain yang telah diuji. 







 Anggur merah merupakan sumber antioksidan yang tinggi dan kaya dengan kalium untuk melambatkan proses penuaan. Hal ini biasa dikaitkan dengan wanita yang mahukan diri sentiasa cantik dan kekal awet muda pada usia yang meningkat.

Kandungan antioksidan dalam anggur juga mempunyai khasiat sebagai pelindung sel dari radikal bebas penyebab penyakit degeneratif, seperti penyakit jantung, kanser, dan beberapa penyakit akibat penuaan.Khasiat anggur merah juga di percayai boleh mencegah dan membantu proses penyembuhan penyakit bawaan virus seperti influenza.



Anggur hijau juga tidak kurang khasiatnya
kepada kita. anggur hijau lebih sinonim dengan di dalam proses menguruskan badan. 
Anggur hijau mempunyai banyak khasiat bagi kesehatan kerana kandungan kimia yang berada di dalamnya, salah satu di antaranya adalah flavonoid. Flavonoid merupakan senyawa fitokimia yang memberikan warna  pada buah anggur. Flavonoid dapat mencegah oksidasi LDL (kolesterol jahat) 20 kali lebih kuat daripada vitamin E, yang selama ini dikenal sebagai antioksidan alami.





No comments:

Post a Comment