Tuesday, 3 January 2012

Khasiat sayuran hijau

Kucai














Kandungan: vitamin B dan C, karotin dan komponen belerang
Khasiat: Dapat mengubati penyakit-penyakit seperti senggugut, keputihan darah tinggi, sembelitdam melancarkan pengaliran darah.


Kacang buncis


Kandungan: kaya dengan protein dan vitamin.
Khasiat: membantu menurukan tekanan darah serta mengawal metabolism gula dalam darah

Brokoli


Kandungan: vitamin C,A, E, karotenoid dan asid folat.
Khasiat: melambatkan penuaan kulit dan mencegah sembelit.


Sawi


Kandungan: vitamin A, B, B2, B6, C, zat besi dan protein
Khasiat: mencegah hipertensi dan anemia bagi ibu hamil serta melancarkan pencernaan.


Bayam


Kandungan: vitamin A, C dan E serta zat besi seperti fosforus, sodium potasium, magnesium mangan dan zink
Khasiat: mencegah anemiadan menambahkan tenaga.


Pegaga


Kandungan: vitamin A,C dan zat besi.
Khasiat: mencerdaskan pemikiran terutamanya kanak-kanak dan menyembuhkan luka dan kerengsaan kulit.


Peria


Kandungan: bahan menyerupai insulin
Khasiat: penawar kecing manis, menurukan paras gula dalam darah dan air kencing


Seleri


Kandungan: kaya dengan zat besi, fosforus, sodium, potasium, karotin, vitamin A, B-kompleks dan C, magnesium
Khasiat: membantu egah tekanan darah tinggi dan mengubati keracunan yang berpunca daripada jangkitan bacteria.


Daun salad


Kandungan: kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, karotin, vitamin A, dan C, magnesium dan zink
Khasiat: menenangkan fikiran. Karotin, serat dan air membantu menghilangkan dahaga dan melancarkan system pernafasan.


Asparagus


Kandungan: kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium,  vitamin A, dan C, magnesium, zink dan karotin
Khasiat: mengatasi masalah kulit seperti jerawat dan eczema. Ia juga mengandungi unsure baik untuk kelenjar tiroid, pineal dan adrenal, jantung, hati, paru-paru, limpa, pankreas dan kulit

sumber: majalah rapi

No comments:

Post a Comment